Architecture & Engineering of St Xavier High School

The St. Xavier High School’s interior and exterior design, designed by Acanthus, is a unique learning environment. This Gurugram school strikes a mix of modern and elegant aesthetics.

An aesthetically pleasing campus with plenty of landscaped areas combined with amenities of the highest calibre, a well-designed architectural wonder with enough green space for kids to feel “free and enlightened,” and a perfect setting for pursuing education standards. The campus was carefully conceived, artistically planned, and technically built to suit the demand for preparing free thinkers. Architecture is one of the Five Pillars because the campus is created to work seamlessly with the educational curriculum in a way that actively aids in the accomplishment of the goals we have for young kids.

The Extra-Ordinary Campus

The campus includes features like intrinsic walkways, quasi courtyards, and adaptable classrooms that are seamlessly woven across a variety of outside casual places; all of this is done to promote social and collaborative learning.

Its distinctive façade, which features piers in the Roman style, gives the impression that it is a magnificent ancient structure with sophisticated styling. The reception space features a lovely, distinctive, and exquisite design.

By way of materiality, the hierarchy of spaces, constructed mass proportions, and the scale and organisation of the many built features, the campus is designed to respond to and respect the context. The campus has been designed with common areas like the gaming and activity courts as its centres. The playfield and other significant noise and traffic generators have been zoned to minimise visual and traffic disruption to the school. To guarantee that kids on campus may walk about freely and safely, vehicle traffic has also been kept to a minimum near the playfield area.

The unique space created for the Director includes contemporary artworks and wooden panels covered in bronze mirrors. This room’s windows display an unusual wooden jali divider, which graces the appearance of the space.

The Vintage Functionality

Even a vintage chandelier that hangs in this contemporary space has been carefully positioned to provide some more elegance. The classrooms, library, and swimming pool all have straightforward yet incredibly useful designs that were created with youngsters in mind.
First Principles, which are frequently overlooked in a typical design method, were prioritised in the building’s design as part of the “Passive Right” approach. This means that a lot of focus was put on making sure the architectural design was optimised for the structure’s passive features, such as orientation, heat gain, shading, ventilation, and the maximisation of ambient daylight. This not only ensures that students are in a more relaxed spot but also significantly minimises the need to “Assertively” re-engineer the teaching atmosphere by using air conditioning or lighting, hence lowering the campus’ carbon footprint.

Incorporating functionality and flexibility into the physical environment is important because a building’s operational requirements are constantly changing. Therefore, the design should be flexible enough to change and adapt to meet needs that are currently unanticipated.